Carel Lurvink haalt de productie terug naar Nederland en maakt een flinke verduurzamingsslag

Algemeen - Carel lurvink haalt de productie terug naar Nederland en maakt een flinke verduurzamingsslag
Start eigen productielocatie in Oldenzaal

“Terwijl we feestelijk terugblikken op een prachtige historie van 130 jaar, werpen we tegelijkertijd een enthousiaste vooruitblik op de toekomst waarin we onze eigen fabriek bouwen. Hiermee voegen we een prachtig nieuw hoofdstuk toe aan onze bestaansgeschiedenis. We hebben een kavel in Oldenzaal gekocht, waar we onze eigen productielocatie gaan realiseren om daarmee een groot deel van de productie van Azië naar Nederland halen”, vertelt directeur Julius Lurvink.

Op de nieuwe locatie zal de productie, assemblage en verpakking van een groot deel van het assortiment plaatsvinden. “Ons huidige aanbod bestaat uit zo’n 40.000 artikelen. Zaken als PBM’s en schoonmaakartikelen zullen we dadelijk in ons eigen land gaan maken. Het hoofdkantoor en ons logistieke warehouse blijven in Enschede, maar de afdeling Research & Development en de laboratoria verhuizen straks mee naar de fabriek. We verwachten in het laatste kwartaal van 2023 te kunnen starten met de bouw, zodat we het pand eind 2024 in gebruik kunnen nemen.”

Hoe het begon…

In 1893 begon het familiebedrijf aan de Boddenkampstraat in Enschede. Carel Lurvink startte hier met de productie van borstels en kwasten voor de Twentse textielindustrie. Het bedrijf blijft floreren zodat de tweede en derde generatie hier een nieuw pand en later een uitbouw realiseren. Dankzij een strategische bedrijfsvoering overleeft Carel Lurvink de teloorgang van de regionale textielindustrie en kan de vierde generatie in 2000 het huidige bedrijfspand aan de Marssteden openen. In 2018 is dit pand flink uitgebreid en inmiddels is de vijfde generatie werkzaam in de organisatie.

Voordelen van productie in Nederland

“Diverse redenen hebben ertoe geleid dat wij besloten de productie in Nederland op te starten. Om te beginnen de leveringszekerheid die we onze klanten willen bieden. Die wordt steeds lastiger omdat de toekomst van de supply chain en de wereldmarkt erg onzeker is. Daarnaast bepaalt de Europese Green Deal dat er in de toekomst importheffingen betaald moeten worden over CO2-verbruik. Door in Nederland onze eigen fabriek te bouwen, omarmen we het local-for-local-streven voor een duurzame concurrerende productie volgens de nieuwste standaarden. Dit sluit naadloos aan op onze kernwaarden. De eigen productie zorgt er bovendien voor dat we nog meer maatwerk kunnen leveren, omdat er bij specifieke wensen sneller geschakeld kan worden.”

Architectuur

Het ontwerp van de nieuwbouwlocatie is geïnspireerd op de oude Geldermanfabriek. “Deze katoenspinnerij was een van onze eerste trouwe klanten. De fabriek werd in 1865 gebouwd aan de Enschedesestraat in Oldenzaal. Destijds waren ze een groot afnemer van onze borstels, stoffers en bezems. Door in ons ontwerp typerende architectonische kenmerken van deze fabriek te verwerken, brengen we een stukje historie terug. Zoals het markante torentje, de gebruikte bakstenen en de schuine sheddaken. Deze karakteristieke daken zorgden vroeger voor extra veel daglicht en wij gaan ze gebruiken om extra veel zonlicht te vangen voor onze zonnepanelen. Tot slot plaatsen we dadelijk op een prominente plek in het pand twee originele ornamenten die altijd op de toren van de Geldermanfabriek stonden.”

Gerelateerde artikelen