Gezonde voeding staat of valt met reiniging

Gezonde voeding staat of valt met reiniging
Wij gaan de uitdaging aan
Iedereen verdient een schone en veilige werkomgeving, luidt de missie van Carel Lurvink. Voor de foodsector gaat de Enschedese groothandel zelfs nog een stapje verder: iedereen verdient het dat voedsel uitsluitend wordt verwerkt in een optimaal schone werkomgeving. Samen met de branche gaat Carel Lurvink graag de uitdaging aan.

Goede schoonmaakmiddelen en -materialen zijn de ‘zout en peper’ voor het food-productieproces: onmisbare ingrediënten om te komen tot een eindproduct dat aan alle eisen en verwachtingen voldoet. “De normen in de voedselindustrie liggen hoog”, vertelt Jan Hoekstra, senior sector specialist Food Industry & Pharmacy bij Carel Lurvink. “Terecht, als consument verdienen we dat. Maar de gestelde eisen leggen natuurlijk wél een enorme druk op de voedselbranche.”

Kwaliteitsmanagement

Die druk is er zowel maatschappelijk als van de zijde van overheid en afnemers, veelal groothandels en retailbedrijven. Jan Hoekstra: “Dat brengt met zich mee dat de foodsector continu scherp is op alles wat met reiniging te maken heeft. Op hun beurt houden onze klanten ons scherp en wij vervolgens onze leveranciers. Zo is de hele keten permanent bezig met kwaliteitsmanagement, maar ook met innovatie. In BRC 8 wordt gesproken over de ‘voedselveiligheidscultuur’: het bewaken van de veiligheid van voedsel als tweede natuur. Daarin zien we voor ons niet alleen een belangrijke rol weggelegd, maar hebben we ook de ambitie om dé partner te zijn die toegevoegde waarde biedt als het gaat om reiniging en veilig werken. Ons assortiment is voor het grootste deel ‘food grade’. Dat wil zeggen dat een product is goedgekeurd voor gebruik in de voedselverwerkende industrie en rechtstreeks in aanraking mag komen met voedsel.”

Ontwikkeling nieuwe producten

In nauwe samenwerking met producenten is Carel Lurvink doorlopend bezig nieuwe producten te ontwikkelen en het bestaande assortiment te verbeteren. Jan: “Een goed voorbeeld uit de praktijk is een industriële reiniger die in de voedselverwerkende industrie vaak werd gebruikt. Door aangescherpte normeringen mocht dat niet meer, de reiniger bevatte ingrediënten die schadelijk zouden kunnen zijn. Samen met de producent hebben we gezocht naar een alternatieve samenstelling zodat we een middel konden bieden dat wél was toegestaan. Zo ben je continu aan het anticiperen en bijsturen.”

Bij alles wat Carel Lurvink doet, levert en ontwikkelt, spelen milieu en duurzaamheid een vooraanstaande rol. Jan: “Daar hechten we niet alleen in ons bedrijf intern veel waarde aan, we selecteren ook onze toeleveranciers op hun MVO-beleid. De foodsector ontkomt er niet aan om veiligheid soms boven milieuvriendelijkheid te stellen, maar de hele keten laat een toenemende focus op duurzaamheid zien. Op dat vlak gaan we met z’n allen de komende jaren echt stappen zetten.”

Een andere ontwikkeling is de toename van disposables: producten voor eenmalig gebruik. “Dat klinkt als een zwaardere belasting voor het milieu, maar is het niet”, legt Jan uit. “Reiniging en hergebruik vraagt veel energie, water, schoonmaakmiddel en logistiek. Dan is eenmalig gebruik vaak een milieuvriendelijker alternatief, zeker als het gebruikte product of middel goed afbreekbaar of recyclebaar is. Met al onze producten en middelen bieden we het voordeel van snelle levering in de gewenste hoeveelheid.”


’Schoonmaken is en blijft mensenwerk’

Optimale reiniging stelt niet alleen hoge eisen aan middelen en materialen, maar zeker ook aan mensen. Jan Hoekstra: “Schoonmakers worden meer en meer vakmensen; de erkenning en waardering nemen toe en dat is een positieve ontwikkeling. Het zijn immers de mensen die voor de uitvoering zorgdragen. Daarom vind ik onze kennis- en coaching sessies ook zo waardevol. Je kunt ‘top down’ informatie geven, maar vanaf de werkvloer ‘bottom up’ feedback krijgen is nog veel waardevoller.”

BRC Food 8 als internationale norm

In Nederland is de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een bekende ‘waakhond’ als het gaat om voedselveiligheid. Internationaal is het British Retail Consortium (BRC) toonaangevend. Deze Britse organisatie van detailhandelaren ontwikkelde in 1998 de eerste versie van de BRC Global Standard for Food Safety. Inmiddels is hiervan de achtste herziene versie van kracht, kortweg BRC Food 8 geheten.

“De normeringen zijn heel gedetailleerd”, stelt Jan. “Zo mogen in productieruimtes alleen detecteerbare pennen worden gebruikt zonder kleine onderdelen. Die kunnen immers kwijtraken en in het product belanden. En is er sprake van vuilgevoelige loopbruggen boven voedselverwerkende machines, dan moeten deze eenvoudig, snel en grondig schoon te maken zijn om mogelijke besmetting te voorkomen.” Ook op meer doelbewuste vormen van besmetting gaat BRC Food 8 in. “Denk aan voedselfraude en ‘food defence’ om bijvoorbeeld een terroristische aanslag middels besmetting te voorkomen.” Ook diverse Nederlandse retailers en producenten hanteren BRC Food 8 als norm. “Belangstellende bedrijven geven we hierover graag meer informatie, onder meer via kennisworkshops en een whitepaper op onze website.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie

Gerelateerde artikelen