Hittestress: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

Industry - Hittestress wat is het en hoe kunt u het voorkomen?
Zorg voor optimale verkoeling met koelvesten
Het wordt zomers steeds warmer en ook de periodes waarin het warm is, worden langer. We weten allemaal dat we ons moeten insmeren met zonnebrandcrème als we buiten werken. Ook dragen we een zonnebril en pet om ons te beschermen tegen schadelijke Uv-straling. Maar de warmte zelf kan ook tot gezondheidsproblemen leiden. Niet alleen buiten, ook in binnenruimtes kan de temperatuur extreem oplopen.

Wat is hittestress?

In veel sectoren is hitte een risico. Veelgenoemde klachten bij hitte zijn vermoeidheid, concentratieverlies, hoofd- en spierpijn en duizeligheid. Als de lichaamstemperatuur toeneemt en het lichaam zelf niet voldoende kan afkoelen, bestaat de kans op hittestress. Dit is een milde vorm van oververhitting. Bij het ontstaan van hittestress speelt - naast de temperatuur - de luchtvochtigheid, fysieke inspanning en bijvoorbeeld het dragen van beschermende kleding een rol.

Wat zijn de symptomen van hittestress?

Er zijn verschillende symptomen van hittestress die variëren van mild tot potentieel levensbedreigend.

  • Warmte- of hitte-uitslag: Als de huid langdurig nat is van het zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Hierdoor ontstaat warmte- of hitte-uitslag. Dit zijn rode bultjes of blaasjes die kunnen jeuken of een brandend gevoel geven.

  • Hittekrampen: Door veel te zweten, ontstaat een tekort aan vocht, zout en elektrolyten in de cellen van de spieren. Dit veroorzaakt pijnlijke spierkrampen. Vooral in de benen, armen en buik.

  • Hitte-uitputting: Moet u fysiek zware arbeid verrichten onder zeer warme omstandigheden? Dan moet uw lichaam zeer hard werken om de bloedvoorziening van de spieren, hersenen en huid op peil te houden. Stop u met deze inspanning, dan kunt u onwel worden doordat de bloeddruk snel zakt. Met zwakte, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, zweten en braken tot gevolg. U kunt zelfs flauwvallen.

  • Hitteberoerte: Dit is de meest ernstige vorm van hittestress. Het lichaam kan de temperatuur zelf niet meer regelen en oververhit raken. Doordat de lichaamstemperatuur kan op lopen tot meer dan 41˚C, kan het zenuwstelsel beschadigen. U kunt kramp of zelfs stuiptrekkingen krijgen en afwijkend of vreemd gedrag vertonen. Zo kunt u verward, prikkelbaar of agressief worden of last krijgen van hallucinaties en geheugenverlies - en uiteindelijk het bewustzijn verliezen. Een hitteberoerte kan permanente schade aan bijvoorbeeld de hersenen, hart en longen toebrengen en zelfs leiden tot de dood.

Wat kunt u doen bij symptomen van hittestress?

Bij symptomen van hittestress wordt geadviseerd om rust te nemen en een koele plek te zoeken. Drink genoeg water (niet te koud), maar neem kleine slokjes. En last but not least: koel het lichaam af. Bijvoorbeeld met natte doeken of neem een koude douche. Herkent u de symptomen van een hitteberoerte bij iemand? Bel dan altijd 112. Een hitteberoerte kan levensbedreigend zijn.

Naast fysieke klachten, kan het werken onder hoge temperaturen leiden tot negatieve gevolgen voor de werksfeer. Bijvoorbeeld door irritatie of lamlendigheid en verlies aan productiviteit. Maar mentale gevolgen, zoals concentratieverlies en het afnemen van waakzaamheid, kunnen ook leiden tot arbeidsongevallen.

Tips voor werken in de hitte

Stel een hitteplan op met maatregelen die binnen uw organisatie van kracht worden als de temperatuur op de werkplek boven een bepaalde grens uitkomt. Spreek indien mogelijk een tropenrooster af. Laat mensen bijvoorbeeld vroeger beginnen en zorg voor voldoende pauzes. Biedt geschikte, luchtige werkkleding en gekoelde dranken aan. En zorg voor ruimtes of plekken waar het extra koel is, bijvoorbeeld in de schaduw of met een airco.

Effectieve verkoeling dankzij Portwest koelvesten

Voor medewerkers die moeten werken onder extreem warme omstandigheden heeft Portwest koelvesten ontwikkeld. Het materiaal van deze vesten - Cooling Mesh doek - is speciaal gemaakt om het lichaam koel te houden. Dankzij het koelvest blijft de lichaamstemperatuur op peil en raak het lichaam niet oververhit. Naast een grijs Portwest koelvest, hebben we high visibility koelvesten in ons assortiment voor extra veiligheid. Zowel een oranje als een geel Portwest koelvest.

Deze koelvesten zijn even eenvoudig als doeltreffend. Het enige wat u hoeft te doen is het vest 1 tot 2 minuten onder te dompelen in schoon, koud water en vervolgens uit te wringen. Het vest kan nu gedragen worden en geeft maximaal 8 uur verkoeling, zonder de onderliggende kleding nat te maken. Merkt u dat de verkoeling afneemt? Maak dan het vest opnieuw.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over koelvesten of wat u kunt doen om veilig te werken onder warme omstandigheden? Neem dan contact op met onze Customer Solution Specialisten. Bent u op zoek naar high visibility kleding? In ons blog vertellen we u hier alles over. Welk type signalisatiekleding heeft u bijvoorbeeld nodig en waar moet u op letten bij de aanschaf?


Gerelateerde artikelen