Podcast: Hygiënemonitoring in de voedingsindustrie

Podcast hygiënemonitoring in de voedingsindustrie
In gesprek met expert Erik Coopman
In Carel Lurvink de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Hygiënemonitoring in de voedingsindustrie’ vertelt Erik Coopman u alles over het belang van controle op reinigingswerkzaamheden. Dat kan hij als geen ander, want Erik is Accountmanager Inside Sales bij Gullimex - een toonaangevend bedrijf dat producten en diensten levert om organisaties in de voedingsindustrie te ondersteunen bij hun hygiënemonitoring. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 19 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Waarom is controle van reiniging zo belangrijk?

“Natuurlijk moet u correct schoonmaken en moet u daarbij de juiste schoonmaakmiddelen gebruiken. Maar u weet pas zeker dat u het goed doet als u het controleert. Met testen en hygiënemonitoring dus. U kunt hiermee de kwaliteit van uw eindproduct waarborgen én u kunt er uitbraken van pathogenen (ziektekiemen) mee voorkomen.”

Hoe test u de kwaliteit van de schoonmaak?

“Eerst bepaalt u wat u wilt testen. Controleert u iets specifieks, zoals restanten van salmonella of gluten? Of test u de algemene kwaliteit van de reiniging? In het tweede geval is ATP de meest gebruikte controletechniek. ATP staat voor Adenosinetrifosfaat. Het is een energiemolecuul dat aan de basis staat van al het leven. Hierdoor is het een ideale indicator voor het aangeven van biologische verontreiniging. Hoe minder ATP, hoe schoner het oppervlak.”

Hoe voert u deze testen uit?

“ATP wordt gedaan na schoonmaak en vóór desinfectie. De test zelf bestaat uit een voorbevochtigd wattenstaafje dat in een kunststof reageerbuisje zit. Daarboven zit een ingebouwd reservoir met detectievloeistof. U neemt een test door ongeveer 10 vierkante centimeter van een oppervlak te ‘swappen’ met het wattenstaafje. Deze gaat terug in het reageerbuisje, waarna u het reservoir breekt om het wattenstaafje in contact te brengen met de vloeistof. De swap wordt uitgelezen in een instrument dat waarden in RLU weergeeft - Relative Light Units. Hoe meer licht, hoe meer vervuiling en hoe hoger het getal dat uit de test komt. Wij bieden hiervoor de EnSURE Touch. Dit instrument leest testen uit en slaat ze via wifi op in de cloud. In de software worden de metingen overzichtelijk weergegeven en kunnen de benodigde rapportages worden gemaakt.”

Werkt testen op allergenen vergelijkbaar?

“Allergenen zijn een groeiend probleem, omdat jongere generaties er steeds gevoeliger voor worden. Fabrikanten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om problemen te voorkomen. Daarom moeten ze bijvoorbeeld in vetgedrukte letters op de verpakking vermelden welke allergenen in de producten zitten. Wilt u als fabrikant zeker zijn dat er geen allergenen in zitten? Dan kunt u testen op specifieke allergenen, zoals lactose of gluten. Van Hygiena hebben we daarvoor een ‘laboratorium in a box’. Daarin zit alles wat u nodig heeft om oppervlakken of producten te testen. Allereerst lost u het product op in een vloeistof. Daarna kunt u de stof met een stripje testen. Ziet u 2 streepjes na 10 minuten? Dan is de testuitslag positief.“

En als u op specifieke ziektekiemen wit testen?

“Van pathogenen zoals salmonella (dat voorkomt in eieren) en listeria (dat voorkomt in vis) mogen geen resten achterblijven. Om dit te controleren, zijn vergelijkbare testen mogelijk. Ook weer met een voorbevochtigd wattenstaafje in een kunststof reageerbuisje. Alleen is de vloeistof nu een voedingsbodem voor het pathogeen. Die moet 24 uur incuberen in een incubator. Na 24 uur ziet u door een kleurverandering of de ziekteverwekker aanwezig is. Bij geen verkleuring moet u daarna eigenlijk nóg 24 uur incuberen om écht zeker te zijn. Dat is al met al nog steeds sneller dan in een lab, want resultaten van laboratoriumtesten kunnen een aantal dagen op zich laten wachten.”

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over hygiënemonitoring in de voedingsindustrie. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen