Podcast: Reinigen en desinfecteren in de voedingsindustrie, waarop moet u letten?

Podcast reinigen en desinfecteren in de voedingsindustrie
In gesprek met expert Robin Huisman
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Reinigen en desinfecteren in de voedingsindustrie’ geeft Robin Huisman u tips voor schoonmaak binnen de voedingsindustrie. Robin werkt bij Diversey, wereldwijd een van de grootste producenten van schoonmaakproducten voor professioneel gebruik. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 18 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Met welke soorten vervuiling heeft de voedingsindustrie te maken?

“De voedingsindustrie heeft te maken met micro-organismen. Dat is een verzamelnaam voor bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Deze micro-organismen zijn niet allemaal slecht. Je hebt bijvoorbeeld bacteriën nodig om yoghurt te maken. En gist om bier te brouwen. Maar er zijn ook veel schadelijke micro-organismen. Sommigen zorgen ervoor dat producten bederven, waardoor mensen er ziek van worden. Anderen zijn directe ziekteverwekkers, zoals COVID-19. Dit soort micro-organismen willen we bestrijden, vooral omdat ze zich onder de juiste omstandigheden snel kunnen vermenigvuldigen. Ze hebben daarvoor een pH-neutrale omgeving en de juiste temperatuur nodig, maar ook vocht, zuurstof en vervuiling. Dat laatste halen we weg door te reinigen en desinfecteren.”

Hoe bestrijd je de verschillende soorten vervuiling?

“Eerst kijk je naar het soort vervuiling. Organische vervuiling van vet, eiwit of zetmeel vraagt andere schoonmaakmiddelen dan anorganische vervuiling, zoals kalk en roest. Organische vervuiling verwijderen we met alkalische middelen. Die hebben een hoge pH-waarde tussen 12 en 14. Anorganische vervuiling maken we schoon met zure middelen. Deze hebben juist een lage pH-waarde.“

Waar moet je op letten bij het schoonmaakproces?

“Zorg er allereerst voor dat verpakkingsmaterialen en grondstoffen van de afdeling af zijn. De afdeling moet zo leeg mogelijk zijn vóór je start met schoonmaken. Maak je machines schoon, dan is de volgende stap het demonteren van de machine om zo goed mogelijk bij alle onderdelen te komen. De werkelijke schoonmaak start daarna met voorspoelen met warm water onder voldoende druk en het aanbrengen van schuimmiddel. Laat het schuimmiddel lang genoeg zitten om de vervuiling los te weken. Spoel het daarna af, desinfecteer het onderdeel en spoel het na. Onthoud dat spoelen en schuimen al 95% van het reinigingsresultaat bepaalt. Desinfecteren biedt alleen extra zekerheid dat alle micro-organismen ook echt zijn gedood.”

Wat kun je doen als je niet alle middelen hebt voor de reiniging?

“Denk dan aan de zogenaamde Cirkel van Sinner. Binnen de schoonmaakindustrie zijn chemie, temperatuur, mechanische actie en contacttijd nodig. Chemie zijn de reinigingsmiddelen. Temperatuur duidt op het water - dat moet warm zijn. Met mechanische actie doelen we op de druk van het water. En als laatste is de contacttijd van belang, want het ene reinigingsmiddel heeft meer tijd nodig om vervuiling los te weken dan het andere. Met de vier onderdelen kun je variëren. Is er geen warm water? Dan los je dat op met de andere drie. Dus meer chemie, meer druk op het water of een langere inwerktijd. Het uitgangspunt is dat alle vier de onderdelen van de Cirkel van Sinner in evenwicht moeten zijn. Verander je iets bij het ene onderdeel, dan heeft dat gevolgen voor de andere.”

Heb je nog meer tips?

“Het is belangrijk te weten waarmee je werkt, omdat veel reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik sterk geconcentreerd zijn. Daardoor kunnen deze middelen gevaarlijk zijn voor de mens. Om veilig te werken, is het belangrijk altijd de symbolen op de reinigingsmiddelen te bekijken. Weet ook wat ze betekenen. Training en instructie van medewerkers is belangrijk om deze kennis bij te brengen.”

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over reinigen en desinfecteren in de voedingsindustrie. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen