Slimme dispensers

Slimme dispensers
Minder kosten, meer hygiëne en een beter bedrijfsimago
“Dit is nou typisch zo’n product waarvan we later zullen zeggen: hoe hebben we het ooit zonder gedaan? Datagestuurde dispensers bieden de zekerheid dat elke sanitaire ruimte er altijd fris en schoon uitziet. En het bespaart maar liefst 20% op het aantal schoonmaakuren”, vertelt Tom ter Hogt, Sector Specialist Facility bij Carel Lurvink.

Door middel van sensoren kan men op afstand zien of de zeepdispenser bijna leeg is, de prullenbakken overvol zijn of de papieren handdoekjes nodig bijgevuld moeten worden. “Dit voorkomt dat schoonmakers continu alle dispensers moeten nalopen. En maak je gebruik van bezoekerstellers, dan kun je ook zien hoe intensief een bepaalde sanitaire ruimte gebruikt wordt. Daarop kan men handig inspelen door een extra tussentijdse schoonmaakbeurt of juist het overslaan van de schoonmaakronde.”

Bedrijfsimago

“De data van de slimme dispensers kan eenvoudig worden afgelezen in een app. Dat kan zowel met een mobiele telefoon, tablet of desktop. De app biedt diverse mogelijkheden. Zo kun je ook instellen dat de schoonmaker een melding krijgt zodra er een dispenser leeg is. De toepasbaarheid is breed. 

Naast eerdergenoemde zaken, kun je op deze wijze ook de status van het toiletpapier, de damesverbandcontainers, luchtverfrissers en toiletbrilreinigers op afstand inzien. Het laatste dat men wil, is dat gasten, bezoekers en medewerkers een onfrisse toiletruimte aantreffen. Het is precies die eerste indruk waar organisaties voor vrezen. De slimme dispensers zorgen voor maar liefst 75% minder klachten over sanitaire ruimtes. Behalve dat het vervelend is en onachtzaam overkomt wanneer er geen zeep of papieren handdoekjes voorhanden zijn, is het ook onhygiënisch. Dit systeem draagt daarom ook bij aan het bereiken van een hoger hygiëne-level.”

Kostenbesparend

“Je zou verwachten dat dit een kostbaar systeem is, maar het tegendeel is waar. Slimme dispensers zijn in aanschaf net zo duur als de ‘traditionele’ dispensers. De kosten voor het gebruik van de functionaliteit zijn echter snel terugverdiend. Bijna elke schoonmaakorganisatie kamt met personeelstekort. Doordat nu niet onnodig alle toiletruimtes nagelopen hoeven te worden, zijn er een kwart minder schoonmaakrondes nodig!”

Business intelligence

“Datagestuurd werken levert nog meer voordelen op. Zo kan men eenvoudig bijsturen op basis van de rapportages die men ontvangt. De sensoren zijn bijvoorbeeld in staat om tot op de druppel nauwkeurig het verbruik van de zeepdispenser uit te lezen. Dat geeft per ruimte nuttige informatie over zaken als verspilling en hygiëne. In het eerste geval kan men kijken of het onnodige verbruik vermeden kan worden en in het laatste geval moet wellicht het personeel gevraagd worden om hygiënischer te werken.”

Gerelateerde artikelen