Vier tips om ziekenhuisinfecties te voorkomen met betere reiniging

Medical - 4 tips om ziekenhuisinfecties te voorkomen met betere reiniging
Zonder meer kosten te maken
Door personele en budgettaire uitdagingen wordt het voor sommige ziekenhuizen steeds moeilijker een hoge reinigingsstandaard te garanderen. Continu ligt de eis op tafel om meer te reinigen met minder mankracht, minder reinigingsapparatuur en minder reinigingsproducten. En dat ook nog eens in minder tijd. Door slechte reiniging licht het gevaar van ziekenhuisinfecties op de loer. Wat kunt u doen om wel goed te reinigen, zonder meer kosten te maken?

Gevaar voor ziekenhuisinfecties

Ziekenhuisinfecties zijn infecties die ontstaan wanneer een persoon het ziekenhuis binnenkomt voor een behandeling of operatie en gedurende het verblijf een infectie oploopt. Ziekenhuisreiniging van lage kwaliteit is hiervan een belangrijke oorzaak. Vooral de bacterie ‘clostridium difficile’ (een veroorzaker van diarree en darminfecties) en de stafylokok ‘meticilline resistente staphylococcus aureus’ (beter bekend als MRSA) zijn gevaarlijk. Beiden zijn zeer resistent tegen antibiotica en medicijnen, waardoor ze moeilijk behandelbaar zijn. Wanneer medisch kwetsbare patiënten deze ziekten oplopen, komt hun gezondheid of zelfs hun leven ernstig in gevaar.

Technologische vooruitgang in ziekenhuisreiniging

Er zijn veel technologische ontwikkelingen om ziekenhuisinfecties te bestrijden. Zo zijn er ziekenhuizen die robots gebruiken om kamers schoon te maken. Let wel: ze worden ingezet om beter schoon te maken. De robots worden namelijk een lege kamer binnengereden die eerder al met de hand is schoongemaakt. Vervolgens worden de afmetingen van de kamer geprogrammeerd en moeten de medewerkers de kamer verlaten. De robot activeert daarna zeer fel UV-licht dat alle bacteriën binnen 10 tot 20 minuten in de kamer doodt. Niet ieder ziekenhuis kan zich dergelijke dure technologie veroorloven. Gelukkig zijn er ook betaalbare alternatieven die zorgen voor een betere reiniging.

Focus op reiniging van belangrijke zaken

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de taken waarop schoonmaakbedrijven zich richten niet bijdragen aan het stoppen van ziekenhuisinfecties. Zaken die veel met de handen worden aangeraakt, zoals leuningen, deuren, werkbladen of zelfs medische apparatuur, worden bijvoorbeeld minder vaak gereinigd dan vloeren. Ziekenhuizen willen graag schone vloeren, omdat dit de perceptie geeft van een goede reiniging. Om patiënten werkelijk tegen ziekenhuisinfecties te beschermen, is het echter veel belangrijker zaken grondig te reinigen die veel met de handen worden aangeraakt. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat het één keer per dag reinigen van een patiëntenkamer mogelijk niet voldoende is om de verspreiding van ziekten op afstand te houden. Het grote aantal mensen dat een kamer in en uit loopt, kan meer dan één reiniging per dag vereisen om kruisbesmetting te voorkomen.

Tips om de kans op ziekenhuisinfecties te verkleinen

Hoe kunt u er nu voor zorgen dat de ziekenhuisreiniging optimaal is, zonder de inzet van dure machines en innovaties? Dit zijn 4 tips:

  1. Verwissel handschoenen bij het reinigen ook als u binnen dezelfde ruimte een ander gebied schoonmaakt (bijvoorbeeld een toilet nadat u het bed heeft verschoond).
  2. Leg de focus van de reiniging op zaken die veel met de handen worden aangeraakt, van trapleuningen tot medische apparatuur (vooral als deze in meerdere kamers wordt gebruikt).
  3. Voer ziekenhuisreiniging uit ‘van schoon naar vuil’. Begin in het schoonste deel van de patiëntenkamer en eindig in de vuilste ruimte, waarschijnlijk de badkamer.
  4. Voorkom kruisbesmetting door iedere patiëntenkamer schoon te maken met nieuwe handschoenen, schoonmaakdoekjes, emmers en andere schoonmaakmaterialen.

Slechte ziekenhuisreiniging kan duurder zijn

De extra tijd die goede ziekenhuisreiniging kost, lijkt misschien te duur. In de moderne tijd is het echter te duur om het niet te doen. Patiënten kunnen nu online klagen, maar ook onderzoek doen naar de kwaliteit van ziekenhuizen. Als een ziekenhuis een slechte reputatie heeft, misschien zelfs door uitbraken van ziekenhuisinfecties, kunnen patiënten ervoor kiezen ergens anders heen te gaan. De omzet die dat scheelt, kan u uiteindelijk meer kosten.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment reinigingsmiddelen voor gebruik in ziekenhuizen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw organisatie. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen