Welke vragen moet u zich stellen bij het inkopen van veiligheidsbrillen?

Industry - Welke vragen moet u zich stellen bij het  kopen van veiligheidsbrillen
Kies de juiste bril die past bij de werkzaamheden
Afhankelijk van hun werkzaamheden kunnen medewerkers oogbeschadigingen oplopen door mechanische, chemische of stralingsrisico’s op het werk. Veiligheidsbrillen nemen deze risico’s weg. Of het nu gaat om uv-straling, stof, nevels, splinters of infrarode straling. U moet dan echter wél de juiste veiligheidsbril voor het werk hebben gekozen. Waarop moet u dus letten bij het inkopen van veiligheidsbrillen?

Tegen welk gevaar moet de veiligheidsbril beschermen?

Mensen die in de bouw of in de buitenlucht werken, kunnen te maken krijgen met stralingsrisico’s. Denk daarbij aan uv-straling, maar bijvoorbeeld ook aan laslicht, laserstralen en infrarode straling. In laboratoria lopen medewerkers risico dat hun ogen in contact komen met gassen, spatten, druppels en neveldamp. Daarnaast zijn er nog mechanische risico´s, bijvoorbeeld van stof, splinters en bewegende voorwerpen die in de ogen kunnen komen. Stap één bij het kiezen van een veiligheidsbril is het correct in kaart brengen van alle risico’s die uw medewerkers lopen. Het hoeft uiteraard niet bij één risicocategorie te blijven. Een medewerker kan blootgesteld worden aan stof én uv-straling én spatten.

Van welk materiaal moet de veiligheidsbril zijn gemaakt?

De meeste veiligheidsbrillen worden gemaakt van polycarbonaat, acetaat of glas. Deze materialen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Polycarbonaat is bijvoorbeeld licht en sterk, maar is relatief krasgevoelig en niet bestand tegen chemicaliën. Acetaat is ook licht en is wél bestand tegen chemicaliën. Dit materiaal is echter minder sterk en is ook gevoeliger voor krassen dan glas. Glas is relatief zwaar en relatief minder sterk, maar is wel krasbestendiger én bestand tegen chemicaliën.

Hoe weet u waar de veiligheidsbril voor dient?

Op de lens en op het frame van de veiligheidsbril staan codes die beschrijven waarvoor ze zijn bedoeld en hoe ze zijn getest. De code hoort altijd te eindigen met het certificeringsmerk: CE. Op het frame staan daarnaast codes voor de fabrikant, de EN-norm, de toepassing en de mechanische sterkte. Ook op de lens vindt u codes. Een deel is gelijk aan de codes op het frame, maar meestal staan op de lens meer codes, bijvoorbeeld voor het type lens en de optische klasse. Daarnaast staat vermeld waartegen de lens weerstand biedt. De letter K staat bijvoorbeeld voor ‘weerstand tegen oppervlakteschade door fijne deeltjes’ en de letter N staat voor ‘weerstand tegen beslaan’.

De lenskleur en andere belangrijke zaken

Ook de lenskleur van de veiligheidsbril is van invloed op de beschermingsfactor. Gele lenzen bieden bijvoorbeeld een hoger contrast bij weinig licht. Zo zijn er ook lenzen die extra bescherming bieden tegen uv-straling. Die lenzen hoeven overigens niet altijd getint te zijn. Ook heldere lenzen kunnen een goede uv-bescherming bieden. Daarnaast zijn er gekleurde lenzen die beschermen tegen te fel licht (deze lenzen zijn blauw) of tegen laslicht. En zelfs dan heeft u nog opties en keuzes. Kies bijvoorbeeld voor een veiligheidsbril met anti-damp lenzen als de veiligheidsbril niet mag beslaan. Of kies voor anti-kras lenzen als de bril wordt gebruikt op plekken of in situaties waarin de bril snel kan beschadigen.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment veiligheidsbrillen. Deze brillen zijn geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen