Alle ins en outs over disposable handschoenen voor de voedingsindustrie

Handboek disposable handschoenen
PBM's in de voedingsindustrie

Disposable handschoenen zijn niet meer weg te denken uit omgevingen waar hygiëne een cruciale rol speelt, zoals de voedingsmiddelenindustrie. Uiteraard moeten ze dan wel aan verschillende eisen voldoen. Welke dat zijn en meer tips voor het gebruiken van nitril handschoenen leest u in ons blog.

Het ontstaan van de wegwerphandschoen

De rubberen wegwerphandschoen is in 1889 uitgevonden door de Amerikaanse arts William Stewart Halsted. Hij zocht een oplossing voor het medisch personeel dat huiduitslag kreeg door de agressieve desinfectiemiddelen die werden gebruikt in de operatiekamer. De door hem uitgevonden handschoenen boden uitkomst. Toch duurde het nog ruim 70 jaar voor disposable handschoenen echt populair werden. Inmiddels zijn disposable handschoenen uit bijna geen enkele branche meer weg te denken. Zeker niet uit de food sector.

Tips voor het aan- en uittrekken van handschoenen

Verontreiniging op uw handen wordt overgebracht naar en door de handschoen. Was of desinfecteer daarom altijd eerst uw handen en droog ze goed af. Zorg ervoor dat u uw handschoenen op een schone plek aantrekt. Het is ook belangrijk horloges, ringen en andere sieraden af te doen voordat u uw handschoenen aantrekt (en bij voorkeur heeft u korte nagels zonder scherpe randjes). Zo voorkomt u dat de handschoen scheurt.

Het belangrijkste om te onthouden bij het uittrekken van wegwerphandschoenen is dat u de buitenkant van de handschoen niet aanraakt. Doet u dat wel, dan kunt u ongewenste vloeistoffen, bacteriën of substanties op uw huid krijgen. Begin met uw dominante hand en trek eerst de handschoen van deze hand uit.

Eisen voor contact met levensmiddelen

Disposable handschoenen zijn onmisbaar in omgevingen waar hygiëne een cruciale rol speelt. Ze helpen kruisbesmetting voorkomen, maar kunnen de drager ook beschermen tegen bijvoorbeeld chemicaliën en micro-organismen.

Om in de voedingsindustrie gebruikt te mogen worden, moeten handschoenen aan verschillende eisen voldoen. Naast verordening EN 2016/425 en de algemene eisen waaraan beschermende handschoenen moeten voldoen (EN 420:2003+A1:2009), zijn er specifieke eisen voor handschoenen die gebruikt worden bij het produceren of verwerken van voedingsmiddelen. Deze staan in:

  • Verordening EU 1935/2004: Algemene eisen voor materialen bedoeld voor voedselcontact.
  • Verordening EU 2023/2006: Eisen t.a.v. GMP van goederen bedoeld voor voedselcontact (grondstoffen, productie, traceerbaarheid).
  • Verordening EU 10/2011: Specifieke vereisten voor kunststoffen bedoeld voor voedselcontact, o.a. (specifieke) migratielimieten en voorwaarden voor migratietests. 

Staat op de verpakking een icoon bestaande uit een glas en vork? Dan mogen de handschoenen worden gebruikt voor contact met levensmiddelen.

Gerelateerde artikelen