Laat ongelukken niet voor de hand liggen

Handbescherming op de werkvloer
Tips voor handbescherming op de werkvloer
We gebruiken onze handen dagelijks om de meest uiteenlopende taken uit te voeren. We pakken, knijpen, duwen en ‘praten’ zelfs met onze handen. Onze handen zijn dan ook even belangrijk als kwetsbaar. Alle reden om ze met zorg te behandelen. Zeker op de werkvloer! Waarom gebeuren er dan toch zoveel ongelukken met onze handen? En minstens zo belangrijk: hoe verkleint u het aantal incidenten?

De bescherming van onze handen is in de loop der jaren veranderd. Waren handschoenen vroeger vaak niet meer dan een lap katoen voorzien van vingers, tegenwoordig worden ze gemaakt van de meest uiteenlopende materialen als kevlar, staal en polyethyleen. Handschoenen ontwikkelen dus mee met onze werkzaamheden, maar de basis is en blijft: werknemers moeten ze wel dragen. En daar gaat het vaak nog fout. Verwondingen ontstaan dan ook het meest door het gebruik van verkeerde handschoenen, het niet-naleven van voorschriften en het niet-gebruiken van handschoenen door verkeerde gewoontes.

De juiste handschoenen

Stel, u werkt met chemische producten in scherpe buisjes gemaakt van glas. Kiest u dan voor chemische bescherming of voor snijbescherming? Door nieuwe materialen en technieken is tegenwoordig vrijwel altijd een perfect passende oplossing mogelijk. Nieuwe handschoentechnologieën bieden bescherming op meerdere niveaus, zonder in te leveren op belangrijke aspecten als comfort, grip en beweeglijkheid.

Voorschriften naleven

Als u wilt dat uw medewerkers de voorschriften naleven, zult u deze eerst in kaart moeten brengen en moeten communiceren. Voorschriften voor werkhandschoenen beschrijven bijvoorbeeld de maximale draagduur en de frequentie van de blootstelling aan een bepaald risico. Hoe nauwkeuriger de beschrijving, hoe minder ruimte er is voor discussie en verwarring.

Gewoontes doorbreken

Gewoontes zijn gevaarlijk omdat ze ervoor zorgen dat we dingen doen zonder er (bewust) bij na te denken. We voeren de taak uit op de automatische piloot. Maar hoe doorbreekt u deze gewoontelus? Onderzoek heeft uitgewezen dat u zich het beste kunt richten op de aanleiding die het gewoontegedrag veroorzaakt.

Trekt men de handschoenen uit voor het aandraaien van kleine moertjes omdat de handschoen onvoldoende bewegingsruimte geeft? Dan kunt u onderzoeken of er andere handschoenen verkrijgbaar zijn waarmee het werk net zo prettig kan worden uitgevoerd als zonder handschoenen. Overigens bent u er dan nog niet, want vervolgens moet u de oude gewoonte nog proberen te vervangen door een nieuwe. Dat kunt u bijvoorbeeld doen met het geven van voorlichting en beloningen.

Gerelateerde artikelen