Filter

Merk


Inhoud


Categorie

Smeermiddelen

Molykote BR2 Plus Art: 00038
( p. st.)
excl. btw
Molykote G-n Plus Art: 02040
( p. st.)
excl. btw
( p. st.)
excl. btw
Molykote 111 Art: 02184
( p. st.)
excl. btw
Molykote MKL-N Art: 02190
( p. st.)
excl. btw
( p. st.)
excl. btw
( p. st.)
excl. btw
( p. st.)
excl. btw
Molykote DX 1kg Art: 60423
( p. st.)
excl. btw
( p. st.)
excl. btw

Smeermiddelen

Carel Lurvink biedt diverse soorten smeermiddelen van de toongevende merken Molykote. Smeermiddel wordt gebruikt om het langs elkaar glijden van twee oppervlakken te vergemakkelijken. Dit wordt ook wel smering genoemd. Er bestaan zowel vloerbare als vaste smeermiddelen.

Vloeibare smeermiddelen

De meeste smeermiddelen zijn gebaseerd op aardolie of andere slecht biologisch afbreekbare oliën. Smeermiddelen gebaseerd op ruwe aardolie worden ook wel minerale oliën genoemd.  Tegenwoordig bestaan er ook goed afbreekbare smeermiddelen. Deze goed afbreekbare smeermiddelen zijn minder slecht voor het milieu en worden daarom ook wel bio-smeermiddelen genoemd. Deze bio-smeermiddelen zijn op basis zijn van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Bio-smeermiddelen worden vooral veel toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de scheepvaart. Maar ook voor automotoren en vliegtuigmotoren zijn er bio-smeermiddelen beschikbaar.

Een vloeibaar smeermiddel gebaseerd op olie worden vaak ook smeerolie genoemd. Smeerolie verminderd wrijving. Een bekende toepassing van smeerolie is motorolie. Motorolie wordt gebruikt voor motoren van voertuigen. Het type motorolie is afhankelijk van het type voertuig.
 
Niet alleen oliën zijn smeermiddelen maar ook bijvoorbeeld water is een vloeibaar smeermiddel. 

Vaste smeermiddelen

Vaste smeermiddelen worden toegepast wanneer vloeibare smeermiddelen of smeervetten niet kunnen worden ingezet. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn: temperatuurextremen (erg laag of erg hoog), toepassingen onder vacuüm, bij cosmetische bezwaren of wanneer er alleen grenssmering en gemengde smering kan optreden als gevolg van de heersende belasting/snelheid combinatie tussen de loopvlakken. Vaste smeermiddelen bestaan uit een kristalrooster met een gelaagde structuur zodat ze gemakkelijk langs elkaar heen kunnen glijden of vaste smeermiddelen bestaan uit lange polymeermoleculen die ook soepel langs elkaar heen kunnen glijden. Bovendien bieden ze weinig weerstand en verminderen vaste smeermiddelen de wrijving. Voorbeelden van vaste smeermiddelen zijn grafiet, hexagonaal boornitride, teflon en molybdeensulfide. 

  • Grafiet: grafiet heeft een sterk wrijving verlagende werking. Echter alleen als er voldoende vocht aanwezig is. 
  • Molybdeendisulfide: molybdeendisulfide werkt alleen in een droge omgeving. Bovendien werkt dit vaste smeermiddel erg goed onder hoge temperaturen en vacuüm. 
  • Hexagonaal boornitride: hexagonaal boornitride is een witte vaste stof die bestaat uit een hexagonale gelaagde structuur en wordt gebruikt als droog smeermiddel.
  • Teflon: teflon, of te wel Polytetrafluoretheen (PFTE) verminderd wrijving aanzienlijk. Echter kan teflon niet gebruikt worden als smeermiddel bij temperaturen boven 300 graden Celcius.

Food grade smeermiddelen

In het assortiment van Carel Lurvink kunt u ook een food grade smeermiddel vinden. Dit zijn smeermiddelen die speciaal ontwikkelt zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie of op locaties waar incidenteel contact met voedingsmiddelen mogelijk is.

Meer informatie? Neem contact op met een van onze specialisten via info@carellurvink.nl of 053 - 434 43 43.

Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

035 - 6561402

Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur