Vanaf 1 juli 2023 wordt de Single Use Plastic richtlijn aangescherpt

Algemeen - Aanscherping richtlijn Single Use Plastic
Wat zijn de gevolgen van het verbod op plastic wegwerpproducten voor uw bedrijf?

Alleen al in Nederland gooien we iedere jaar 7 miljard* plastic wegwerpbekers en -bakjes weg. Dat zijn er 19 miljoen* per dag en te veel van dit plastic (zwerf)afval komt in ons milieu terecht. Om deze vervuiling te verminderen, heeft Europa sinds juli 2021 de richtlijn Single Use Plastics ingevoerd en mogen plastic producten zoals wegwerprietjes, -bestek, -borden en wattenstaafjes niet meer worden verkocht. Vanaf 1 juli wordt de richtlijn aangescherpt en is het niet toegestaan plastic wegwerpbekers en -verpakkingen gratis te verstrekken. Dit verbod op gratis wegwerpplastic voorkomt milieuvervuiling en een groeiende plasticsoep.

Nieuwe regels wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 bent u als ondernemer verplicht een kleine vergoeding te rekenen voor plastic bekers en voedselverpakkingen. U mag wel zelf bepalen hoeveel u per plastic wegwerpbeker of -bakje vraagt. Voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid (niet voorverpakt) moet u herbruikbare alternatieven beschikbaar stellen. Dit kan dus ook een door uw klant zelf meegebrachte beker of verpakking zijn of een beker of verpakking die teruggebracht kan worden met statiegeld of een ander retoursysteem.

Welke wegwerpproducten zijn wel toegestaan?

Wegwerpproducten die wel zijn toegestaan, zijn gemaakt van papier, hout en andere natuurlijke materialen zonder toevoegingen (additieven) of chemische bewerkingen. Deze producten moeten wel voldoen aan alle andere Europese producteisen. Meeneem- of verpakkingsmaterialen die in contact komen met voedsel, moeten daarnaast ook voldoen aan de hiervoor geldende strengere hygiënevoorwaarden.

Sommige producten van biobased materialen lijken door de natuurlijke grondstof niet op kunststof, maar zijn het wel. Er zijn bijvoorbeeld diverse soorten kartonnen bekertjes verkrijgbaar die een dunne plastic coating hebben (herkenbaar aan de toevoeging +PE) en hierdoor nog steeds onder ‘plastic wegwerpproducten’ vallen.

Uitgebreid assortiment biologisch afbreekbaar servies

Bij Carel Lurvink verkopen wij een breed assortiment biologisch afbreekbaar servies dat niet onder ‘plastic wegwerpservies’ valt en ook voldoet aan alle Europese producteisen en de strengere hygiënevoorwaarden voor contact met voedsel. Hiervoor hoeft u dus geen vergoeding te rekenen. Een voorbeeld hiervan zijn de 100% natuurlijke van rietsuiker gemaakte bordjes en de duurzame houten vorken, lepels, koffielepels en messen van Biodore. Deze serie is een goed alternatief voor de plastic variant, want het is 100% biologisch afbreekbaar. Het is uitsluitend gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Een groot voordeel van dit servies is dat het smaakneutraal is. Ook draagt elk product het FSC-keurmerk. Dat houdt in dat de producten voortkomen uit bossen die op een verantwoorde en duurzame wijze beheerd worden. 

Nog meer veranderingen SUP-richtlijn vanaf 1 januari 2024

Vanaf 2024 worden de richtlijnen nog verder aangescherpt en vervalt de mogelijkheid om tegen een vergoeding plastic wegwerpartikelen te gebruiken. Vanaf dan zijn alleen nog maar wegwerpverpakkingen zonder (bio)plastic en herbruikbare verpakkingen en drinkbekers toegestaan.

Wilt u toch plastic wegwerpbekers en bakjes gebruiken, dan moet u binnen uw organisatie alle verpakkingen inzamelen en via een circulair systeem hergebruiken of hoogwaardig recyclen. Ook op kantoren is het gebruik van koffiebekertjes niet meer toegestaan en moeten herbruikbare bekers of mokken worden gebruikt.

Single Use Plastic richtlijn

Wilt u meer weten over hoe u vanaf 1 juli én in de toekomst kunt voldoen aan de Single Use Plastic richtlijnen? Wij helpen u graag met een toekomstbestendige oplossing voor al uw wegwerpmateriaal. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via 053 - 434 43 43 of via [email protected].

* Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen