Welke veiligheidsbril heb ik nodig?

Industry - Welke veiligheidsbril heb ik nodig?
Kies de juiste veiligheidsbril voor optimale oogbescherming en comfort
Rondvliegende splinters, gevaarlijke deeltjes en vloeistoffen, maar ook vonken of stof kunnen schade veroorzaken aan uw ogen. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot blijvend letsel. Het is daarom belangrijk om een veiligheidsbril te kiezen die past bij de werkzaamheden die u uitvoert en de bijbehorende risico’s. Maar hoe kiest u uit al die veiligheidsbrillen nu de juiste? We hebben enkele belangrijke vragen voor u op een rijtje gezet, die u kunnen helpen de juiste keuze te maken.

Is een veiligheidsbril verplicht?

Wordt er met gevaarlijke stoffen gewerkt? Of met materialen die splinters kunnen veroorzaken? En kunnen risico’s op oogbeschadiging niet weggenomen worden? Dan bent verplicht om oogbescherming te dragen. Uw werkgever moet deze verstrekken en dit ook zichtbaar maken door stickers of bordjes op te hangen waarop dit staat aangegeven.

Tegen welke risico’s beschermt een veiligheidsbril?

Werkzaamheden kunnen drie soorten risico’s voor de ogen met zich meebrengen: mechanische, chemische en stralingsrisico’s.

  • Mechanische risico’s: Worden veroorzaak door bijvoorbeeld stofdeeltjes, splinters, spaanders en andere bewegende voorwerpen.

  • Chemische risico’s: Vaste, vloeibare of gasvormige stoffen, maar ook spatten, druppels en neveldamp die in de ogen terecht kunnen komen.

  • Stralingsrisico’s: Wanneer de ogen worden blootgesteld aan UV-, infrarood- of warmtestraling. Maar bijvoorbeeld ook lastlicht, lasterstralen en zelfs felle flitsen kunnen een gevaar opleveren voor de ogen.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er meerdere risico’s tegelijkertijd aanwezig zijn. Denk maar aan de lasser die zowel te maken heeft met mechanische als stralingsrisico’s. In dit soort gevallen is het belangrijk om oogbescherming te dragen die bescherming biedt tegen beide soorten risico’s.

Aan welke normen en eisen moet een veiligheidsbril voldoen?

De Europese norm EN 166:2001 beschrijft de basiseisen waaraan oogbescherming volgens de wet moet voldoen. Oogbescherming bestaat uit twee onderdelen: de glazen en het montuur. Beide onderdelen moeten voldoen aan deze vereisten om een bril een veiligheidsbril te mogen noemen.

De bril moet optisch neutraal zijn. Dit houdt in dat deze geen vermoeidheid of hoofdpijn mag veroorzaken. En uiteraard moet de veiligheidsbril weerstand bieden tegen algemene gevaren, schokken, botsingen en mechanische risico’s.

Naast de norm EN 166 zijn er nog enkele specifieke aanvullende veiligheidsnormen:

  • EN 169: Filter voor lassen en aanverwante technieken
  • EN 170: UV-filter
  • EN 171: Infrarood-filter
  • EN 172: Zonlichtfilter voor industrieel gebruik

Zowel op de lens als de brilpoot staan cijfers, letters en tekens. Wat dit betekent, ziet u in onderstaande afbeelding.

CALU 166 3 FT CE

Op het frame kunt u de fabrikant, EN-normering, toepassingsgebieden, mechanische weerstand en het certificeringsmerk aflezen. Staat er op de brilpoot bijvoorbeeld: CALU 166 3 FT CE, dan betekent dit dat de fabrikant van de bril Carel Lurvink is. De bril is gecertificeerd volgens de norm EN 166:2001 en biedt bescherming tegen vloeistoffen (druppels en spatten). De mechanische weerstand is FT. Dit houdt in dat de bril bescherming biedt tegen impact op lage snelheid (45 m/s) en getest is onder extreme temperaturen (-5 tot +55ï‚°C). CE is het certificeringsmerk.

2C-1.2 CALU 1 FT 9 K N CE

Op de lens zien we een aantal dezelfde tekens terug, maar ook een paar nieuwe. Staat er op de lens: 2C-1.2 CALU 1 FT 9 K N CE. Dan betreft het een bril met een heldere lens, van de fabrikant Carel Lurvink, met optische klasse 1. FT staat, net als bij het frame, voor de mechanische weerstand. 9 is het symbool voor niet-aanhechting van gesmolten metaal en weerstand tegen penetratie van hete vaste stoffen. De K is het symbool voor weerstand tegen oppervlakteschade door fijne deeltjes en de N staat voor weerstand tegen beslaan. En ook hier is CE het certificeringsmerk.

Wat zijn de verschillende optische klassen?

Hierboven hebben we al heel even de term optische klasse aangehaald. Deze klassen geven aan hoelang u een veiligheidsbril comfortabel kan dragen.

  • Klasse 1: Deze bril is geschikt om de hele dag te dragen, bij werkzaamheden met bijzonder hoge zichtvereisten.
  • Klasse 2: Deze bril is geschikt voor periodiek gebruik, bij werkzaamheden met gemiddelde zichtvereisten.
  • Klasse 3: Deze bril is geschikt voor incidentele gevallen, bij werkzaamheden zonder speciale zichtvereisten.

Welke soorten veiligheidsbrillen zijn er?

Een standaard veiligheidsbril sluit niet volledig aan op het gezicht en biedt alleen optimale bescherming bij lichte werkzaamheden. Er zijn ook brillen met zijbescherming op de markt, om de ogen nog beter af te dekken. Bijvoorbeeld de CaluPrevent S200 standaard veiligheidsbril. De poten van flexibel TPV zorgen voor optimaal draagcomfort. De gebogen lens vermindert reflectie en schittering.


Voor brildragers is de overzetbril een ideale keuze. Deze kan, zoals de naam al doet vermoeden, over de eigen bril gedragen worden en is geschikt voor lichte werkzaamheden. Zoals de CaluPrevent O100 overzet veiligheidsbril. Deze bril biedt maximale bescherming en is zeer comfortabel. De brilpoten zijn in hoek verstelbaar voor een optimale pasvorm. Kan over de eigen bril gedragen worden. 
Een ruimzichtbril daarentegen is geschikt voor gemiddelde tot zware werkzaamheden. Deze sluit volledig aan het op het gezicht en wordt op de plaats gehouden door een elastische band om het hoofd. Een ruimzichtbril wordt ook wel goggle genoemd. Bijvoorbeeld de CaluPrevent R100 ruimzicht veiligheidsbril met elastische hoofdband. Beschermt tegen het indringen van vloeistof(druppels). Indirecte ventilatie vermindert het beslaan van de bril. 
De laatste soort veiligheidsbril is de lasbril. Deze beschermt niet alleen tegen ultraviolet licht dat vrijkomt tijdens het lassen, maar voorkomt ook dat rondvliegende vonken en metaalspetters in de ogen terecht komen.

Van welk materiaal is de lens van een veiligheidsbril gemaakt?

De lens is het belangrijkste onderdeel van de bril. Het materiaal van de lens bepaalt in hoeverre deze bescherming biedt tegen krassen, straling, stoten en warmte. Voor de lenzen wordt voornamelijk polycarbonaat (40 keer sterker dan glas), acetaat of glas gebruikt.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een relatief licht materiaal en heeft een zeer goede impactbestendigheid. Het is veel gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld glas en minder geschikt voor werkzaamheden met chemicaliën.

Acetaat

Acetaat is ook een licht materiaal, maar biedt een grotere bescherming tegen chemicaliën. De krasbestendigheid is beter dan bij lenzen van polycarbonaat, maar de impactbestendigheid is juist weer iets minder.

Glas

Glas is relatief zwaar, maar wel het minst gevoelig voor krassen. Lenzen van glas bieden optimale bescherming tegen chemicaliën en zijn zeer hittebestendig. De impactbestendigheid daarentegen is minder dan lenzen van polycarbonaat of acetaat.

Welke kleur lens moet mijn veiligheidsbril hebben?

Naast het materiaal, is de kleur van de lens van belang. Een veiligheidsbril met heldere glazen is geschikt voor algemene werkzaamheden en geeft een natuurlijk kleurbeeld. Een gele of oranjekleurige lens zorgt voor een verhoogt contrast en biedt bescherming tegen uv-straling en blauw licht. Daarnaast gaat een oranje lens vermoeidheid van de ogen tegen en zorgt het voor een scherper zicht. Werkt u buiten in de zon? Dan is een veiligheidsbril met rookkleurige glazen een goede optie. Deze beschermt namelijk nog beter tegen zonlicht en felle schitteringen. Dit levert minder irritatie en vermoeide ogen op. Een bril met blauwe lenzen zorgt voor minder vermoeide ogen bij bepaalde verlichting, zoals TL-lampen. Laslenzen bieden bescherming tegen laslicht. Ze zijn in verschillende tinten (tint 1 t/m tint) verkrijgbaar die slaan op de verschillende werkzaamheden.

Welke coating moet de lens van mijn veiligheidsbril hebben?

De laatste opties waaruit u kunt kiezen, zijn de coatings van de lenzen die zorgen voor extra bescherming. Zo beslaan lenzen met een anti-condens coating niet meer. Ongeacht de werk- of weersomstandigheden. Superveilig dus! Lenzen met een anti-kras coating zijn extreem krasbestendig en spiegelende lenzen kaatsen schadelijk licht terug. Heeft u bescherming tegen uv-straling nodig? Let dan goed op het uv-filter van de bril.

Meer informatie?

Onder ons eigen Premium A+ merk CaluPrevent bieden we verschillende veiligheidsbrillen aan. Bekijk ze in onze folder. Twijfelt u welke bril u nodig heeft? Neem dan contact op met onze Customer Solution Specialisten. Zij helpen u graag met het vinden van de juiste bril.


Gerelateerde artikelen