Hoe lang gaan veiligheidshelmen mee?

Hoe lang gaan veiligheidshelmen mee
En wanneer moet u ze vervangen?

De levensduur van veiligheidshelmen hangt af van 3 factoren: het materiaal, het gebruik en de omgeving waarin de helm wordt gebruikt. Sommige veiligheidshelmen zijn na 3 jaar aan vervanging toe, terwijl andere helmen 10 jaar of langer mee gaan. Waarop moet u letten om te bepalen wanneer u een veiligheidshelm moet vervangen? U leest het in dit artikel.

Het materiaal bepaalt de levensduur

Veiligheidshelmen zijn grofweg in te delen in 2 groepen: helmen gemaakt van ‘thermoplastische kunststoffen’ en helmen gemaakt van ‘duroplasten’. De eerste categorie helmen bevat weekmakers. Deze weekmakers verdwijnen langzaam door warmte en zonlicht, waardoor de helm in de loop van de tijd minder sterk wordt. Helmen gemaakt van duroplasten bevatten geen weekmakers en gaan daardoor langer mee. Tenzij de fabrikant anders aangeeft, kunt u bij normaal gebruik grofweg uitgaan van de volgende levensduur:

Veiligheidshelmen gemaakt van thermoplastische kunststoffen:

  • Polyethyleen: 3 jaar
  • ABS-polymeriaat: 5 jaar
  • Polyamide: 5 jaar
  • Polycarbonaat: 5 jaar

Veiligheidshelmen gemaakt van duroplasten:

  • Textielfenol, glasvezelpolyester of vergelijkbaar: 10 jaar of langer

Belangrijk: wat is ‘normaal’ gebruik?

Voor het bepalen van de levensduur gaan fabrikanten uit van ‘normaal’ gebruik. Maar wat betekent dat? Voor het ene bedrijf is normaal gebruik ’s nachts bij wegwerkzaamheden. Voor het andere bedrijf is normaal gebruik op het water in Engeland - of in de huizenbouw in Friesland of Drenthe. Ziet u de term ‘normaal gebruik’ op de verpakking of gebruiksaanwijzing staan? Ga dan uit van gebruik bij gemiddeld Nederlands weer met gemiddelde Nederlandse temperaturen. Dus grofweg tussen -5 en 30 graden. Bovendien wordt gebruik overdag als normaal gezien, dus bij gemiddeld zonlicht zoals we dat in Nederland kennen.

TIP! Er zijn veiligheidshelmen met een levensduurindicator. Deze indicator reageert op uv-straling, waardoor deze langzaam verkleurt en u precies kunt zien wanneer de helm moet worden vervangen.

Let op beschadiging van de veiligheidshelm

Bij normaal gebruik gaat de fabrikant er ook vanuit dat de veiligheidshelm gedurende de gehele gebruiksduur onbeschadigd blijft. Scheuren, krassen en deuken kunnen de bescherming van de helm sterk verminderen. In dat geval moet u de helm dan ook eerder vervangen. Soms is beschadiging niet tegen te gaan. Een veiligheidshelm is immers juist bedoeld om botsingen met objecten op te vangen. Onnodige beschadiging voorkomt u echter door de helm niet te laten vallen en door deze te bewaren op een droge, koele en donkere plek. Dus zeker niet in de zon! Vergeet bij het bepalen van de staat van de helm ook niet de binnenkant te controleren. Net als aan de buitenkant, mag u aan de binnenkant geen deuken, diepe krassen of scheuren zien. Is dat wel het geval, dan raden we u aan de helm direct te vervangen. TIP! Markeer uw veiligheidshelmen niet met stickers, verf of inkt. Lijm, verf en inkt kunnen de helm aantasten en het verouderingsproces versnellen.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment veiligheidshelmen. Deze zijn geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen