Wat is het verschil tussen afhankelijke en onafhankelijke adembescherming?

Wat is het verschil tussen afhankelijke en onafhankelijke adembescherming?

Als er op de werkplek gevaarlijke stoffen vrijkomen, is het belangrijk dat uw werknemers deze stoffen niet inademen. Hiervoor zijn veel verschillende vormen van adembescherming verkrijgbaar, die te verdelen zijn in twee hoofdcategorieën: afhankelijke en onafhankelijke adembescherming. Wat is wat? En wanneer heeft u afhankelijke of juist onafhankelijke adembescherming nodig?
  

Afhankelijke adembescherming

Bij afhankelijke adembescherming wordt de directe omgevingslucht ingeademd nadat deze is schoongemaakt met een filter. De gebruiker ademt dus gefilterde omgevingslucht in. Hiervoor zijn verschillende producten verkrijgbaar:  

  • Stofmaskers. Deze maskers bieden bescherming tegen stof, micro-organismen, nevels en in de lucht zwevende druppeltjes.

  • Filtermaskers. Dit zijn maskers die bescherming bieden tegen stofdeeltjes, maar ook tegen dampen en gassen. Ze worden gedeeltelijk of geheel over het gezicht geplaatst. 

  • Filterbussen. De hiervoor genoemde half- en volgelaatsmaskers werken met stoffilters, gasfilters of combinatiefilters. Deze ‘filterbussen’ beschermen tegen stofdeeltjes, tegen gassen of dampen of tegen een combinatie van beide. 

  • Motorisch aangedreven systemen. Bij motorisch aangedreven systemen zuigt een ventilator de lucht aan, wat het comfort voor de drager verhoogt. Dit systeem kan worden gecombineerd met luchtkappen en luchthelmen.

Onafhankelijke adembescherming

Bij onafhankelijke adembescherming wordt de directe omgevingslucht niet ingeademd. Dit systeem gebruikt afgesloten luchtcapsules die zuivere lucht leveren via een masker, kap, helm of pak. De term ‘onafhankelijk’ betekent dus dat de gebruiker niet afhankelijk is van de kwaliteit van de directe omgevingslucht. Onafhankelijke adembescherming is nodig als er onvoldoende zuurstof in de lucht zit (of als dit kan ontstaan), als er gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn waarvoor speciale wetgeving geldt of als er bijvoorbeeld sprake is van een te hoge luchtverontreiniging. Er zijn drie soorten systemen:

  • Ademluchtleidingnet. Bij dit systeem wordt zuurstof aangevoerd via leidingen. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker onbeperkte werktijd heeft - zolang via de leiding maar schone lucht wordt aangevoerd. De bewegingsvrijheid kan wel beperkt zijn, want de lengte van de leiding begrenst het aantal meters dat de gebruiker kan afleggen. 

  • Ademluchttoestellen. Bij dit systeem wordt lucht aangeleverd door flessen. De voor- en nadelen zijn exact omgekeerd aan die van het ademluchtleidingnet. Met een ademluchttoestel heeft de gebruiker maximale bewegingsvrijheid, maar heeft hij minder werktijd. De inhoud van de flessen is immers beperkt.  

  • Kringloopademtoestellen. Deze zijn alleen als vluchtmasker te gebruiken om uit noodsituaties te ontsnappen. Voor dagelijkse werkzaamheden zijn kringloopademstoestellen dus niet bruikbaar. 

Meer informatie 

Wilt u meer weten over afhankelijke en onafhankelijke adembescherming – en over welk systeem het best past bij uw werkzaamheden? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar info@carellurvink.nl.


Experts binnen uw branche
Al 125 jaar tevreden klanten
Online bestelgemak
Kwaliteit, snel en veilig geleverd

Hoofdkantoor en servicecenter Enschede
Marssteden 40
7547 TC Enschede

053 - 4344343

Servicecenter Hilversum
Franciscusweg 279A
1216 SG Hilversum

035 - 6561402

Servicecenter Winschoten
J.A. Koningstraat 19
9672 AC Winschoten

0597 - 4226001


Openingstijden (ma. t/m vr.): 8:15 tot 17:15 uur