Podcast - Adembescherming kiezen: waarop moet u letten?

Adembescherming
Carel de Podcast: in gesprek met expert Jan-Willem Zwart
In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Adembescherming kiezen: waarop moet u letten?’ vertelt Jan Willem Zwart van 3M u alles over adembescherming en de zaken waarop u moet letten bij het kiezen van het juiste product. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 28 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.

Wanneer is adembescherming nodig?

“U kunt op de werkvloer te maken krijgen met stofdeeltjes (daaronder vallen ook virussen, bacteriën en schimmels), maar ook met gassen en dampen of met een gebrek aan zuurstof. In de industrie gaat het meestal om de eerste twee. Met gas en dampen weet u dat u adembescherming nodig heeft. Met stof is dat vaak minder duidelijk. Soms duurt het zelfs jaren voordat u de nadelige gevolgen ervan merkt. Denk maar aan asbest.
Als u stof door de lucht ziet dwarrelen, betekent dat echter niet direct dat u een masker op moet zetten. Wij hebben een 4-stappenplan ontwikkeld om te onderzoeken of adembescherming nodig is en om te bepalen welke soort adembescherming de juiste oplossing biedt. De 4 vragen die we willen beantwoorden zijn: Welke stof bevindt zich in de lucht? In welke mate is deze stof en situatie gevaarlijk – dus hoe lang en bij welke werkzaamheden worden werknemers aan de stof blootgesteld? Welke adembescherming biedt hiervoor de juiste oplossing? En welke gebruiksinstructies en welk materiaalonderhoud hoort daarbij?”

Welke oplossingen zijn er?

“Voor adembescherming tegen stofdeeltjes, gassen en dampen heeft u adembescherming met filters nodig. Een standaard stoffilter beschermt echter niet tegen gassen en dampen. En een standaard gas- en dampfilter beschermt niet tegen stofdeeltjes. Het is dus belangrijk adembescherming met het juiste filter te kiezen. U kunt overigens wel kiezen voor maskers die beide functies combineren. Dan bent u tegen stof én tegen gas en dampen beschermd.“

Hoe weet u of de adembescherming goed past?

“Er zijn half- en volgelaatsmaskers waar u filters op kunt draaien. U kunt de werking van deze maskers eenvoudig testen door het filter nog niet op het masker te plaatsen en de ruimte voor de filters met uw hand dicht te houden. Sluit het masker vacuüm op uw gezicht? Dan weet u dat u de juiste maat masker heeft. Met halfgelaatsmaskers kunt u ook een zoete of bittere stof in de lucht sprayen terwijl u het masker draagt. Heeft u het masker op en proeft u de stof? Dan weet u dat het masker een lekkage heeft en niet goed past.”

Wanneer moet u adembescherming reinigen of vervangen?

“Permanente adembescherming moet u reinigen. Daarvoor geldt een aantal simpele spelregels: blaas filters nooit uit en gebruik licht alcoholhoudende doekjes of groene zeep met water om het masker te reinigen. Als de filters verzadigd zijn, kunt u ze niet meer reinigen en moet u ze vervangen. Voor stofmaskers geldt als algemene leidraad dat u ze 8 uur kunt gebruiken, dus een werkdag. Omdat stofmaskers vervuild raken, heeft u zelf ook wel door dat u ze moet vervangen. Een virus blokkeert het masker echter niet, dus bij medische maskers voelt u niet zo snel dat u ze moet vervangen. De leidraad voor dit type maskers is dat u ze om de 3 uur moet vervangen. Voor gas- en dampfilters bestaan niet echt regels, maar een bruikbaarheid van maximaal 3 maanden is een algemene richtlijn. Dit hangt echter af van hoe vaak en hoe lang deze filters worden gebruikt. Soms is vervanging na een dag al nodig.“

Welke adembescherming werkt het best tegen COVID-19?

“Voor een omgeving waar patiënten zijn, adviseer ik een FFP2-masker zonder ventiel. Het ventiel is het dopje dat op sommige maskers zit. Dit is bedoeld voor het draagcomfort. Een FFP2-masker biedt echter alleen tweezijdige bescherming zonder ventiel. Tegenwoordig ziet u ook steeds vaker goedkope FFP2-maskers op de markt verschijnen met een K95-normering. Deze maskers worden anders getest dan wij in Europa gewend zijn. De goedkopere soorten hebben bovendien meestal geen bandjes die achter het hoofd langslopen. Als de bandjes om de oren worden bevestigd, beschermen ze minder goed. Kies daarom voor FFP2-maskers met bandjes die achter het hoofd langslopen en voldoen aan de norm EN149. Dat is de Europese norm.”

Beluister hier de gehele Carel de Podcast over het kiezen van adembescherming. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen