BRC Food 8: Veranderingen in de bedrijfscultuur

BRC Food 8
In 1998 ontwikkelde de Engelse brancheorganisatie van detailhandelaren (het British Retail Consortium) de ‘BRC Global Standard for Food Safety’ als normering voor voedselveiligheid. Inmiddels wordt deze norm kortweg BRC Food genoemd en zijn er al acht keer aanpassingen doorgevoerd. De laatste keer gebeurde dat in augustus 2018. Wat is er in de nieuwe BRC Food 8 veranderd ten opzichte van de voorgaande BRC Food 7? En wat moet ú dus veranderen?

Veranderingen op vijf gebieden

Tijden veranderen - en de voedselveiligheidseisen gaan daarin mee. Nieuwe inzichten, ervaringen en omstandigheden (zoals een toenemende terreurdreiging) hebben ertoe geleid dat BRC Food geactualiseerd is op vijf onderdelen: bedrijfscultuur, verantwoordelijkheid van medewerkers, voedselfraude, bescherming tegen terrorisme en een categorie met overige wijzigingen.

De komende vijf weken nemen we de verschillende onderdelen één voor één met u door. U leest niet alleen wat de wijzigingen zijn, maar ook wat u concreet kunt doen om eraan te voldoen. We beginnen deze reeks met de veranderingen in de bedrijfscultuur.

Veranderingen in de bedrijfscultuur

BRC Food 8 spreekt over een ‘voedselveiligheidscultuur’ met een voortrekkersrol voor het hogere
management. Medewerkers moeten doordrongen zijn van het belang van voedselveiligheid en moeten incidenten direct aan hun manager doorgeven. De manager moet vervolgens direct actie ondernemen en de directie of hogere managers moeten deze werkwijze stimuleren. Continu denken aan voedselveiligheid moet een tweede natuur worden - en dus moet het onderdeel worden van de bedrijfscultuur. Om dit te bereiken, vindt u in BRC Food 8 enkele verplichtingen die u moet navolgen.

Verplichtingen voor de directie

U moet allereerst een plan opstellen waarin u beschrijft hoe u een voedselveiligheidscultuur binnen uw bedrijf ontwikkelt en blijft verbeteren. U beschrijft hierin de activiteiten, het tijdsplan en de manier van evalueren. Daarnaast is het senior management verplicht een vertrouwelijke omgeving te creëren waarin medewerkers eenvoudig incidenten of twijfels over voedselveiligheid kunnen melden. Het doel hiervan is dat medewerkers sneller melding maken van (mogelijke) incidenten op het gebied van bijvoorbeeld kwaliteit en wetgeving.

Wat wordt concreet van u verwacht?

Uiteraard gaat het niet om het maken van een plan dat vervolgens in de kast verdwijnt. Het plan is slechts een middel om een bedrijfscultuur te creëren waarin voedselveiligheid werkelijk voorop staat. Analyseer uw bedrijfscultuur daarom eens objectief en beoordeel hoe u er nu voor staat. Zijn medewerkers vrij om incidenten te melden? Worden ze daarin tegengewerkt in plaats van gestimuleerd? Is het vanzelfsprekend dat er melding wordt gedaan of doet iedere medewerker het alleen als het hem of haar uitkomt? Is er voldoende basis voor vertrouwen? Als u weet waar u staat, kunt u aangeven wat verbeterd moet worden. Vervolgens kunt u deze verbeteringen in uw plan beschrijven én vervolgens doorvoeren. Het is daarbij belangrijk dat u dit niet ziet als een eenmalige actie, maar als een continu proces waarin u regelmatig evalueert en bijstuurt.

Meer weten?

Ook op het gebied van trainingen en verantwoordelijkheden van medewerkers is het een en ander veranderd. Hierover volgende week meer in deel 2 van het BRC Food 8 blog.

Ook interessant

Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrie.

Gerelateerde artikelen