Kom van dat dak af!

valbescherming bij werken op hoogte

Maar wel voorzichtig en niet met de snelheid van het licht. En voorzichtig het dak op en af gaat het beste als je daarbij beschermd wordt. Valbescherming: een must als je op hoogte werkt. Helemaal als je bedenkt dat vallen van hoogte het meest voorkomende arbeidsongeval in Nederland is.

Naar het ziekenhuis

Van de 100 mensen die afgelopen jaar een ernstig arbeidsongeval hebben gehad zijn er 29 die van een hoogte gevallen zijn. We spreken van een ernstig arbeidsongeval als je naar aanleiding van het ongeval naar het ziekenhuis moet, blijvend letsel oploopt of komt te overlijden. Dus het is niet zo dat je bij die 29% hoort als je de laatste treden van de trap mist. Het gaat om hoge hoogtes. In Nederland werken elk jaar zo’n 2,1 miljoen mensen ruim 1,2 miljard uur op een dak of ander hoge plek. Volgens het RIVM leidt werken op hoogte jaarlijks tot 557 ernstige ongevallen (bron: arbo-online.nl).

Maatregelen

Goed opletten is het devies. Maar ook wel heel kort door de bocht. Maatregelen zijn dus gewenst. Bewustwording bij de medewerker is daar één van. Technische maatregelen zijn evenzo belangrijk, zo niet belangrijker. Werk je op een dak dan moet deze voorzien zijn van een goede randbeveiliging. Werk je op een andere manier op hoge hoogtes dan is het minste wat je kunt doen het dragen van een goede valbescherming. Zorg ervoor dat je in alle gevallen goed gezekerd bent, zodat een misstap niet je laatste stap ooit is.

Wil je ook veilig van grote hoogte naar beneden komen? Kom dan langs in ons servicecenter of neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen