Laat werknemers niet in de kou staan

Werkkleding
Werkkleding voor de winter kiezen: waar moet u op letten?
In de koude wintermaanden is goede werkkleding extra belangrijk. Werknemers die slecht voorbereid de kou in gaan, kunnen ziek worden of zelfs onderkoeld raken. In verschillende cao’s, bijvoorbeeld van de bouwsector, staan dan ook eisen voor het werken bij vorst en slecht weer. Bij 6 graden vorst, onbegaanbare wegen of gebrek aan goede werkkleding mag de werknemer zijn werk zelfs neerleggen. Het kiezen van de juiste werkkleding voor de wintermaanden is dus belangrijk. Maar waar moet u op letten bij het maken van uw keuzes?

De basis: werk en omgeving

Bij het kiezen van werkkleding voor de winter zijn twee zaken van belang: de werkomgeving en de werkzaamheden. Werken uw medewerkers buiten of binnen? En hebben ze bij de uitvoering van hun werk te maken met vuil of hebben ze bijvoorbeeld een bepaalde bewegingsvrijheid nodig? Daarnaast spelen soms aanvullende zaken een rol, zoals kleding in de huisstijl van uw bedrijf of kleding die voldoet aan bepaalde branchespecifieke eisen.

1. Omgevingseisen voor winterse werkkleding

Werken uw medewerkers vooral binnen of buiten? En als ze buiten werken, is dat dan de hele dag of alleen om bijvoorbeeld ergens iets op te halen? De weersomstandigheden en de tijd dat een medewerker aan het weer wordt blootgesteld, bepalen waar de werkkleding aan moet voldoen. Denk daarbij aan:

  • Bescherming tegen kou. In de wintermaanden staat deze eis voorop. Uw medewerkers moeten beschermd zijn tegen kou om onderkoeling te voorkomen. Wilt u weten of de werkkleding hiervoor voldoende bescherming biedt? Dan herkent u dit aan de norm EN 342.

  • Bescherming tegen water. Airtech en GORE-TEX zijn materialen die veel worden toegepast om jassen volledig waterdicht te maken. Een regenjas is uiteraard ook een optie, maar het nadeel is dat de meeste regenjassen niet ademend zijn en comfortabel werken dus in de weg staan. De mate van waterdichtheid van kleding wordt uitgedrukt in millimeters. De norm waaraan u herkent of werkkleding bescherming biedt tegen regen en water is EN 343.

2. Kledingeisen voor het soort werkzaamheden

De allerbeste bescherming tegen kou is een dikke gewatteerde jas met oorbeschermers, een muts, handschoenen en moonboots. Helaas is dat voor de meeste werkzaamheden geen praktische kledingcombinatie. Het soort werk bepaalt dus voor een groot deel welke werkkleding geschikt is. Een bouwvakker moet veel kunnen bewegen en werkt meestal wel in de buurt van een plek waar hij kan schuilen. Iemand die aan de weg werkt moet goed zichtbaar zijn, zeker ’s winters wanneer het eerder donker wordt. En een medewerker die met veel verschillende gereedschappen werkt, heeft behoefte aan veel verschillende zakken, opbergvakken en lussen aan de kleding. Naast bescherming tegen kou en water of regen, is het dus belangrijk na te denken over de eisen om in die winterse omstandigheden alle werkzaamheden zo eenvoudig en comfortabel mogelijk uit te voeren. Heeft u dat allemaal helder? Dan bent u klaar om de juiste werkkleding voor de winter aan te schaffen.

3. Werkkleding die met het winterweer mee verandert

Niets verandert sneller dan het Nederlandse weer. U kunt ’s ochtends met zon de deur uitgaan en ’s middags in de regen of sneeuw terugreizen. In de uren daartussenin kan het weer bovendien alle kanten opgaan. Hoe kunt u zich op die veranderingen kleden? De truc is te kiezen voor lagen. Als u dit op de juiste manier doet, bent u zo gekleed dat u onder alle weersomstandigheden voldoende vocht afvoert om droog en warm te blijven. De basislaag bestaat uit kleding die u direct op de huid draagt, zoals een lange onderbroek en een T-shirt met lange mouwen. Deze laag voert transpiratievocht af. De tweede en de derde laag zijn vervolgens aanpasbaar aan het weer:
  • De tweede kledinglaag isoleert en voert ook transpiratievocht af. Deze laag kan bijvoorbeeld bestaan uit een fleecejack of een fleecetrui. Hoe dikker de stof, hoe beter de drager is beschermd tegen kou.

  • De derde kledinglaag biedt vervolgens directe bescherming tegen het weer, dus tegen sneeuw, wind, hagel of regen. Voor deze laag kunt u het best kiezen voor materialen die zowel winddicht als waterdicht zijn. Denk daarbij aan het eerder genoemde Airtech en GORE-TEX.

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment professionele werkkleding voor de koude wintermaanden. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen